Op het Wad werken en rusten Jaap Vegter & Hanneke Punter niet op de klok, maar op het getij.

Jaap Vegter

Zelf kom ik niet uit een vissersfamilie, maar het water, het wad en de visserij hebben me van jongs af aan aangetrokken. Na mijn studie biologie wilde ik visser worden. Als starter loop je tegen veel praktische en financiële belemmeringen aan. Daarom heb ik eerst jarenlang advieswerk en belangenbehartiging voor verschillende groepen vissers gedaan.
Het is heel goed mogelijk om in harmonie met de natuur en de natuurwaarden te oogsten, vanuit die gedachte werk ik nog steeds.
Wij gaan niet mee in de voortdurende trend van specialisering en schaalvergroting, maar vissen met de natuur en het seizoen mee. En als er niet verantwoord gevist kan worden, dan is er tijd voor ander werk.

Hanneke Punter

Hoewel opgeleid als kunstenaar ben ik via Jaap in de visserij beland. Voor mij is het heel bijzonder om in het waddenlandschap te werken en duurzaam te oogsten. Iedere dag is het licht weer anders. De wereld van de oesterbanken valt langzaam droog als het water zakt. Dan zie je dat er van alles leeft op en rond de banken: vogels komen voedsel zoeken, je ziet hardersporen in de algen, krabbetjes en anemoontjes. En na een paar uur verdwijnt deze tijdelijke wereld weer uit ons beeld, als de vloed opkomt. Voor mij is het een magische wereld.

Waddenloods en visserij

De Waddenloods is een veldstation voor visserij en waddenbeheer. Het is de plek waar vissers en maatschappij bij elkaar komen. De Stichting Geïntegreerde Visserij is eigenaar. Medegebruikers zijn het Werelderfgoed Centrum Lauwersoog, Rijkswaterstaat, Staatbosbeheer en The FieldWorkCompany met een openlucht zeegras kwekerij.
Bezoekadres: Zeedijk 7A, Lauwersoog

We zijn medeoprichters van de Stichting Geïntegreerde Visserij en de coöperatie Vissers van de Kust: een groep samenwerkende vissers die zich inzet voor een manier van vissen die zich aanpast aan de natuur. We zijn ons ervan bewust dat we werken en oogsten in een gebied dat een Werelderfgoed is.

Onze visserij bestaat uit het rapen van oesters en vissen met vaste vistuigen. We leveren aan de noordelijke horeca.

Publicaties

Van Veen tot Zee, 2006, Jaap Vegter & Hanneke Punter. Een reisverhaal met fietsroutes van het Fochtelooerveen naar het Wad.

Water over Wolfsbarge, 2000, iov Stichting Het Groninger Landschap, Jaap Vegter & Hanneke Punter.

Nieuw Groninger Tij, 1997, Stichting Het Groninger Landschap, Jaap Vegter. Gaswinning, bodemdaling en gevolgen voor de natuur.